Victor Vogelpoel

Excellence is in the details

Allergiekaart voor in het buitenland (2): IT

6 Comments


Goed nieuws! Uit een provocatietest bleek dat mijn dochter Floren over haar melk intolerantie is heen gegroeid. Ze mag weer producten hebben met melkeiwit (proteïne) en melksuiker (lactose)!

Tijd om deze wijziging door te voeren in de Floren’s allergiekaart. En omdat we over een kleine week op vakantie gaan naar het Garda meer in Italië, is er ook een Italiaanse versie nodig. Mijn Frans was al niet benijdenswaardig, maar maar Italiaans is totaal afwezig afgezien van “Tutto Bene”.  Een collega van mijn vrouw woont in Italië en maakte heel vriendelijk een vertaling van mijn Franse versie van de allergiekaart naar het Italiaans en daarmee had ik een basis voor de Italiaanse kaart. Dank, Ingo!

Verwarring over eiwit

Eiwit” blijft mensen verwarren. Omdat Floren geen ei mag, denkt men dat ze ook geen “eiwit” mag. Eh, nee en ja. “Eiwit” wordt in twee contexten gebruikt:

 • Floren mag dit niet: NEE: het blanke / “wit” van een ei, beter bekend onder “eiwit”
 • Floren mag dit wel: JA: eiwit waar proteïne mee wordt bedoeld: bouwstof voor het lichaam. Voorbeeld: “plantaardig eiwit”.
  (om de verwarring compleet te maken: het wit van een ei bevat heel veel eiwitten=proteïnes)

Nederlandse allergiekaart

Nog voor de Italiaanse versie heb ik toch eerst een de Nederlandse versie van de kaart gemaakt. Deze is met name handig voor in de school klas van Floren en bij kinderopvang; ouders van klasgenootjes en leiding willen ook graag weten wat ze niet mag hebben. Grootste wijziging is dat melk geen verboden goed meer is. Grappig genoeg vindt Floren de drank melk niet lekker (het is inderdaad een smaak waar je aan moet wennen), maar bepaalde toetjes weer wel: ik moet mijn chocolade mousse nu met haar delen… Voorlopig houdt ze het nog maar bij Alpro Rood Fruit sojamelk.

Melk en melkproducten kunnen nu dus al worden geschrapt van het “verbods” gebied in de kaart. Wel wilde ik de meeste melk en melk producten noemen in het gebied voor toegestane producten: “Melk (kleine hoeveelheid)”, “melkeiwit / wei” en “melksuiker / lactose”:

Allergiekaart Floren A6 v1.3 NL

Italiaanse allergiekaart

Direct naar de bovenstaande Nederlandse versie ben ik met de Italiaanse kaart bezig gegaan. Het is een kwestie van vervangen van de NL woorden in Italiaanse woorden en soms iets meer ruimte maken. Project collega Anna, met Italiaanse roots, heeft in deze versie nog de nodige verbeteringen aangebracht. Dank Anna B!

Uiteindelijk ben ik tot de onderstaande kaart gekomen.

20130703 Allergiekaart Floren A6 v1.3 IT

Edit 26 augustus 2013:
Ook deze vakantie in Italië heeft de kaart geweldig goed gedaan. In het Garda gebied is men wel ingesteld op toerisme en kan men over het algemeen ook wel goed Engels, dus communicatie gaat wel. Personeel in een restaurant begrijpt de kaart meteen. In één geval werd de margarita pizza voor Floren toch weer weggehaald en vervangen door een andere waar men een beter gevoel over had wat betreft de tomaat die was gebruikt.
Maar onderweg naar Italië aan de Duitse snelweg is het ook een keer misgegaan: Floren moest overgeven van spaghetti. We hadden wel gevraagd of er ei in de pasta zat, maar men dacht van niet, “omdat het toch de goedkoopste spaghetti was”. Nou, er zal dus ei in en Floren werd er niet goed van en gaf over…

Edit 11 september 2013:
We zijn met Floren naar haar allergoloog geweest voor huidtesten. Voor ons ouders een bevestiging dat Floren nog steeds allergisch reageert op bovenstaande stoffen. Maar ik heb ook de allergiekaart laten zien en ik kreeg er een compliment voor; de faculteit wil dit soort kaarten al een tijdje. De kaarten zijn natuurlijk wel heel persoonlijk, maar ze helpen, met name in het buitenland, er goed in de communicatie over allergieën.

Author: Victor Vogelpoel

Dad, Technical specialist, PowerShell architect, photographer and just a guy whose life happens while trying planning it.

6 thoughts on “Allergiekaart voor in het buitenland (2): IT

 1. hallo,
  Ik ben zelf ook allergisch voor heel veel dingen en heb ook last van anafylaxie. ik ben nu 16 jaar en begin nu ook zelfstandig of met school (in ieder geval zonder ouders) te reizen naar verre landen. zo ben ik al naar istanbul geweest en ik had hier een anafylaxiekaart voor aangeschaft. nu ben ik in istanbul ook met de ambulance naar het ziekenhuis vervoert omdat ik door mijn enkel was gegaan (niet vanwege mijn allergieën). ik heb hier mee ervaren dat het heel erg lang duurt voor je uiteindelijk behandeld wordt. het duurde 30 min voor de ambulance er was, toen moest ik 20 min met de ambulance boot en ben ik 3 ziekenhuizen in en uit geweest voor ik bij de goede was die mijn zorgverzekeraar dekte. voor er eindelijk een dokter naar mijn enkel keek en foto’s had gemaakt was ik 3,5 uur verder.
  ik had alles al wel goed van te voor geregeld, een anafylaxiekaart in het turks, medischpaspoort en een lijst waar ik allergisch voor was in het Turks. nu ga ik in de zomervakantie naar Kroatië, in september naar protugal en china en in april volgend jaar naar spanje en in mei naar Frankrijk. ik kwam deze kaart tegen toen ik aan het googlen was voor ook van dit soort kaarten in verschillende talen.
  nu had ik een vraag, heeft u hier een soort opzet of invul model van? zodat ik hem zelf in kan vullen? of kunt u dit doen? ik ben ook bereid om er voor te betalen!
  ik hoor graag van u!

  Groeten,
  Jorijn

 2. Hallo Jorijn,

  Leuk dat je reageert! Ook ik heb zitten googlen naar een soort allergieën paspoort voor mijn dochter Floren, maar kwam niets tegen wat bruikbaar was. Ik wilde gewoon een kaart hebben die ik op vakantie bijvoorbeeld in een restaurant in het buitenland kon laten zien; de ober zou me dan kunnen helpen om het juiste gerecht zonder ingrediënten op de verbodslijst te vinden.

  Uiteindelijk heb ik zelf maar een kaart ontworpen in PhotoShop. De kaart moest een soort A6 ‘paspoort’ worden met naam, foto, nationaliteit, de hoofdingrediënten waar Floren allergisch voor is, maar ook andere alle variaties van deze stoffen die je tegen kan komen op ingrediënten lijst op producten in de supermarkt. Later heb ik ook een paar producten toegevoegd die ze juist wel mag hebben en lekker vindt. Dit helpt namelijk een ober met het uitzoeken van iets wat ze juist wel mag. Ook belangrijk is contact informatie: wie moeten ze waarschuwen als er iets aan de hand is met Floren vanwege voedsel?
  De huidarts van Floren vindt mijn kaart een superuitvinding. Het helpt in het buitenland, maar ook op school of tijdens een feestje.

  Waar ik ook achter kwam: een allergie paspoort is heel persoonlijk. Elk persoon heeft weer andere allergieën die op de kaart moeten staan, dus de kaart is maatwerk en kost veel werk om te maken. Ook wilde ik iets unieks hebben.

  Ik heb helaas geen ‘invulmodel’ voor je, want ook ik heb moeten ploeteren in PhotoShop om alles juist getekend te krijgen, maar ik zal je het bronbestand sturen, inclusief de vroege handgetekende ontwerpen. Wees gewaarschuwd, het is een rommeltje.
  Idee: als je zelf handig bent met websites maken of wellicht iemand kent, dan kun je jouw kaart opmaken als web pagina (HTML/CSS) en die afdrukken.

  Tip: maak eerst een Nederlandse lijst van je allergieën en ingrediënten en ga daarna aan de slag met elk van de vertalingen.
  Zet ook op de kaart dat je anafylaxisch bent, samen met nood contact gegevens.

  Nog een tip: ergens op de site van de Universiteit van Wageningen staan lijsten van ingrediënten met vertalingen naar andere talen: “Food-Info Allergy Dictionary” van EFFoST. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van mensen die ik kende uit Frankrijk en Italië om de vertalingen juist te krijgen. Google Translate kan je een heel eind helpen met vertalingen, maar de puntjes op de i zal iemand moeten doen voor wie het een eerste taal is. Met al die landen die je gaat bezoeken, zul je het wel even druk krijgen met het maken van de kaarten.

  Druk de kaarten meerdere keren af en plastificeer ze. Ze blijven dan langer goed.

  Veel plezier op je trips! laat je nog eens weten hoe het met je allergie paspoort is gegaan?

 3. Hoi Victor,

  Prachtige kaart!

  Mijn zoon is allergisch voor ei en melk. Heeft u of weet u toevallig ook een Tsjechische variant???? #durftevragen

  • Hallo Suzanne, dank je wel! De kaart heeft mij en m’n dochter goed geholpen tijdens vakanties.

   De kaart is een eigen ontwerp en afgestemd op mijn dochter. De vertalingen kon ik maken met vertaalkaarten die ik vond via een voedselallergie site van de Universiteit van Wageningen, Google Translate en soms kennissen die een taal machtig zijn. De voedsel site is echter sinds medio 2018 niet meer online, dus de voedsel vertaalkaarten zijn niet meer te downloaden. De site met vertaallijsten is: http://www.food-info.net/allergy.htm#cz; je kunt daar zelf de gewenste lijsten downloaden en beginnen met een Tsjechische variant van een persoonlijke allergiekaart.

 4. beste Victor, wat een goed idee en mooie opzet! Ben zelf allergisch voor peulvruchten, noten en bepaalde fruitsoorten. Kon je voorbeeld heel goed gebruiken voor mijn persoonlijke allergiekaart in het Italiaans. In Frans, Duits en Engels kan ik het meestal wel mondeling duidelijk maken maar ik spreek nauwelijks Italiaans en dat is wel de bestemming binnenkort. Veel dank voor de opzet en inspiratie! Albert p.s. kwam ook nog deze tegen, misschien ook nog interessant: https://www.anafylaxis.nl/webwinkel/allergiepasjes/

  • Dank Albert! Ook de Nederlandse versie heeft mijn dochter goed geholpen over de jaren heen, in de klas & kinderopvang. Ze nu (12) mondig genoeg om aan te geven wat ze wel en niet mag.

   Wat betreft de anafylaxis pasjes: gelukkig is mijn dochter niet anafylactisch. Ik moet wel zeggen dat de pasjes wat moeilijk te lezen zijn; het lettertype en kleur werkt niet goed mee in de boodschap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s